Ez a weboldal sütiket (cookie) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.
Kérem, hogy a részletekért olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: KATTINTSON IDE

Ozone XXLite2 egyrétegű siklóernyő

Új

Single Skin "Competition"

Bővebb leírás

KÉRDÉS, ÁRAJÁNLAT KÉRÉS
  • 16
  • 18

Adatlap

Vetített oldalviszony4.6
Kiterített oldalviszony5.6
Cellaszám39
Legkisebb méret súlya1.3
Legnagyobb méret súlya1.4
Kategória LTFD

Információ

  • Nagyobb trimmsebesség
  • Gyorsító
  • Könnyű start és leszállás
  • Megnövelt repülési komfort
  • Stabil és gyors manőverezési képesség

Az XXLite2 ultrakönnyű kivitelű, egy kupolarétegű ernyő, melyet komoly Hike&Fly pilóták és alpinisták számára terveztek. A korábbi modellekhez képest sikerült javítani a teljesítményt, a kezelhetőséget, a leszállási tulajdonságokat és növelni a trimmsebességet.

AZ ÖRÖKSÉG

Az első hasonló ernyőt 2012-ben tervezték. Az XXLite volt az első innovatív egyrétegű siklóernyő, mely sorozatgyártásba is került. F*Lite beülővel kombinálva  ez a típus ma is a legkönnyebb repülő eszköz.

AZ ÚJ GENERÁCIÓ

Az XXLite2 egyedülálló belépőél kialakítással rendelkezik, melyet az ipar más területein is „ram-air” megoldásnak neveznek, ami a jármű mozgása által létrehozott dinamikus nyomást jelenti. Az XXLite2-n egy ilyen kialakítású, felfújódó hengeres felület található. Az egyrétegű ernyő ezáltal a hagyományos siklóernyőkhöz hasonló belépőéllel rendelkezik, mely viselkedésében, képességeiben is hasonlóvá teszi ezt a különleges szárnyat alacsonyabb állásszögnél is, lehetővé teszi a nagyobb sebesség elérését és a gyorsító használatát.

START ÉS LESZÁLLÁS

Az ultrakönnyű szerkezetnek köszönhetően a start továbbra is nevetségesen egyszerű. Az ernyő akár a hevederek használata nélkül is a fej fölé emelhető. A csekély startsebesség igény lehetővé teszi, hogy az XXLIte2 néhány lépés után a levegőbe emelkedjen. A tervezőknek sikerült a leszállási tulajdonságokat lényegesen javítani, így már szélcsendben is lágy és kontrollált a landolás.

AKTÍV IDŐBEN

Az egyrétegű ernyővel való repülés egyik jellemző különbsége a hagyományoshoz képest, hogy az ultrakönnyű szerkezet kevésbé nyeli el a levegő mozgása okozta hatásokat, a turbulenciát. Ez szokatlan lehet, és nem teljesen kiküszöbölhető. A tervezőknek sikerült javítaniuk ezen a jellemzőn is. Az XXLite2 kiváló passzív biztonságot nyújt, de használatához szükséges a repülési tapasztalat. A teszt manőverekben az ernyő engedelmes viselkedést mutatott.

 Az XXLite2 két méretben készül. A 16m2-es kisebb változat csupán 1.3kg, mely elképesztően kis méretűre csomagolható össze.

1618
"Cella" szám3939
Vetített felület (m2)13.915.6
Kiterített felület (m2)1618
Vetített fesztáv (m)8.08.5
Kiterített fesztáv (m)9.510.5
Vetített oldalviszony4.64.6
Kiterített oldalviszony5.65.6
Max. húrhossz (m)2.02.1
Önsúly* (kg)1.31.4
Terhelhetőségi tartomány (kg)55-9067-105
EN / LTFDD
* az önsúly 50grammal eltérhet

EN D* MIÉRT? AZ XXLITE2 EN MINŐSÍTÉSE

Hogy lehetséges, hogy egy EN A jellemzőket teljesítő ernyő EN D minősítést kap? A válasz a minősítési eljárásokban az ernyőgyártók közt dúló furcsa politikai csatározás, mely az Ozone által bevezetett tesztzsinórzat alkalmazása kapcsán kezdődött a Delta típussal. A végeredmény az lett, hogy azon az ernyők, melyek teszteléséhez kiegészítő zsinórzat szükséges, automatikusan „D” minősítést kapnak, függetlenül a teszt eredményétől.  

A XXLite-on a tervezők kombinált A/B sori bekötési pontokat alkalmaztak, melyek nem teszik lehetővé az „EN” eljárás által előírt méretű csukások szándékos előidézését, így ehhez a belépőélen a teszt idejére felhelyezett kiegészítő zsinórokra van szükség. Ezzel a megoldással a tesztek tökéletesen elvégezhetőek és az XXLIte2 esetében az EN A szintnek megfelelő eredményt mutatnak.

Fontos megjegyezni, hogy az EN minősítési eljárás nem írja elő a csukások létrehozatalának módját, csupán azt vizsgálja, hogy a normál repülési állapot hogyan áll helyre ezek után.

Napjainkban a legújabb fejlesztések, pl. a szárnymerevítések következtében több ernyőnél is szükséges a kiegészítő tesztzsinórzat alkalmazása, mely csak a DHV minősítő intézetnél jelenti az automatikus „D” besorolást. Az Ozone nem szándékozik félrevezetni a pilótákat és bízik benne, hogy akik az ő termékeiket választják, megfelelően a helyükön ezeket a szabályokat.  

Az XXLite2 szelíd karaktere és a magas passzív biztonsága az Ozone által leírtakkal van összhangban, nem pedig a minősítők által ráütött „EN D” pecséttel.

Kellékek